Icoana Maicii Domnului „Umilenie”


Icoana Maicii Domnului „Umilenie” (chipul nefăcut de mână), ce se află în procesiune la Mănăstirea Slătioara – Râşca.
Icoana Maicii Domnului <Umilenie> este una dintre multele icoane făcătoare de minuni ale Rusiei. În momentul de faţă, acest sfânt chip este făcător de multe semne şi minuni, prin darul Maicii Domnului, arătate mai ales prin curgerea mirului, care se poate vedea asemenea unor picături ce se preling din partea de sus a icoanei, pe sub acoperământul de sticlă cu care este protejată icoana. În partea de jos, la interior, bumbacul, special aşezat, este îmbibat de curgerea mirului.Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni şi izvorâtoare de mir „Umilenie” a apărut „prin minunea Sa într-o familie de creştini evlavioşi din localitatea Locoti, regiunea Breansk din Rusia, fostă moşie a marelui cneaz Mihail Romanov, fratele mai mic al ţarului Nicolae al II-lea. „Natalia Nicolaevna Muraşchina cumpărase, în anul 1999, două calendare ortodoxe pe coperta cărora era Icoana Maicii Domnului <Umilenie>, calendare expirate, care stăteau prăfuite printre alte produse, pe raftul unui magazin. Le-a dus acasă şi a decupat doar imaginile cu Maica Domnului, pe care le-a apus, mai apoi, pe perete, ca icoane. Pe 2 noiembrie, în anul 1999, dintr-una dintre icoane a început a izvorî mir”, ne-a povestit Mihail Gavriloi.
Femeia, medic de profesie, foarte credincioasă, a stat de vorbă cu mai mulţi oameni, cărora le-a povestit despre faptul că din icoană curge mir frumos mirositor, „mireasmă puternică de flori ce dădea senzaţia de curăţenie şi prospeţime”.
Unii au fost sceptici, dar ea nu s-a lăsat intimidată şi a crezut că este o minune. S-a dus la un meşter pentru a îmbrăca icoana în metal preţios şi a face un chivot pentru „Umilenie”. Când a scos icoana de pe perete, să o ducă la meşter, Natalia Nicolaevna Muraşchina a observat că pe spatele icoanei a apărut „chipul necreat de mâna omului al Maicii Domnului, care era cauza emanării acelei miresme uimitoare”.



 
.